În oraşul de unde a pornit sudura în România s-a înfiinţat o asociaţie care să reprezinte această breaslă. Este vorba despre Asociaţia Profesională a Sudorilor din România condusă se Ioan Marin Crişan. Asociaţia îi mai are ca membri fondatori pe: Leonora Crişan, Eduard Crişan, Chiţescu şi Andrei Panţiru.
Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatului Român, a devenit cunoscut în ţară şi peste hotare din momentul în care a început să califice muncitori în meseria de sudori.
„Această Asociaţie trebuia constituită de multă vreme, deoarece economia ţării cere mână de lucru calificată. Toată lumea cere, dar nu s-a făcut nimic în acest sens. Învăţământul a făcut greşeli mari, trebuie reparate. În 70% din industrie este inclusă sudura. Apar automatizările, roboţii, e normal, e era lor, dar fără mână de lucru nu se poate. Şi roboţii sunt pregătiţi de mână de lucru, apar CNC-urile, meseriile înrudite. Nu erau reprezentaţi sudorii. Mai era o aşa-zisă asociaţie de sudură, dar reprezenta un segment cumva individualist. Noi am stat de vorbă cu mulţi oameni, cu mulţi sudori, cu mulţi antreprenori şi am ajuns la concluzia că trebuie constituită urgent o asociaţie, trebuie organizată. Noi dorim pe viitor în fiecare judeţ să construim o şcoală de sudură. Desigur, este un lucru greu pentru că e greu să administrezi o şcoală, dar să o construieşti şi în special sudura cere multă investiţie: curent, gaze, materiale de adaos, plus dascăli. Trebuie dascăli cu har. Sunt mulţi ingineri deştepti, dar ei nu ştiu să transmită elevilor. Noi avem o experienţă, aici la Arad, cu şcoala noastră de sudură, care este infiinţată de 8 ani, timp în care am calificat 500 de oameni. Peste 80 % lucrează ca şi sudori, îi monitorizăm, suntem prieteni cu ei, cam 40 % au emigrat, dar 40 % sunt aici. Este un lucru bun. De exemplu, în Arad nu există firmă care să nu aibă doi, trei sudori de la Crişan. Eu zic că este bine. Am o echipă puternică fără ea nu se poate. Vom creşte, chiar dacă nu va fi uşor”, a declarat Ioan Marin Crişan.
Gabi Chiţescu, vicerpreşedintele Filialei, a declarat că era necesară Asociaţia deoarece sudorii nu aveau o protecţie.
„Asociaţia s-a cerut a fi făcută, trebuia să i se pună bazele, deoarece partea de jos a societăţii, breasla sudorilor nu prea a avut o protecţie. Nu are cine să le reprezinte interesele şi e un deficit. Vedem că sudura e un domeniu foarte căutat, industria are foarte mult de suferit din cauză că nu sunt oameni calificaţi în domeniu şi nici nu se vede că ar vrea cineva să meragă către direcţia asta. Necreând sudori industria va avea de suferit, noi trebuie să fim conştienţi că dacă noi nu investim, nu îi atragem lângă noi, nu creăm o asociaţie, un sindicat care să le reprezinte interesele, cei mai mulţi dintre ei vor pleca afară. E o pierdere pentru economia noastră. Dorinţa mea este să rămână în ţară, măcar pentru o scurtă vreme să putem beneficia şi noi de ei pentru că sunt pierderi mari. Ei studiază aici şi pleacă afară, profită alţii de pe munca lor. Vrem să adunăm în jurul nostru cât mai mulţi sudori. Să le reprezentăm interesele, să-i ajutăm, să se audă vocea lor. Trebuie să fim conştienţi că nu putem doar să luăm de pe ei trebuie să le şi dăm ceva. Asta este dorinţa noastră. Vrem să fim lângă ei, vrem să îi protejăm, vrem să creăm o echipă care să construiască şi să fie benefică în general pentru naţiunea nostră. Orice breaslă care nu este reprezentanţă încet, încet va dispărea şi vedem că învăţământul a lăsat-o mult prea moale. Nu mai creează meserii industriale care sunt foarte căutate pe piaţă. O politică de prevenţie e mai bună, decât de reparaţie”, a declarat Gabi Chiţescu.
Andrei Panţiru, membru fondator, a declarat: Asociaţia este importantă, deoarece se adresează sudorilor, oamenilor de jos care efectiv muncesc şi realizează produsele. „La noi în ţară sudura a pornit din Arad. Până acum sudorii nu au fost apreciaţi la valoarea lor. Este mometul să facem acest lucru”, a declarat Andrei.
Ioan Marin Crişan a mai specificat că nu se va opri aici, ci doreşte să realizeze cursuri de sudură în apă.
Articol original:
https://www.ziardearad.ro/fost-infiintata-asociatia-profesionala-sudorilor-din-romania-aradul-orasul-de-unde-pornit-aceasta-meserie